Sinustako laivanvarustaja? – Säätiö lähti mukaan

Uutinen Meripelastajalehdessä 3/2018

Reijo Rautauoma lahjoittaa helmikuussa 2019 valmistuvan PV2-sarjan ensimmäisen, Helsinkiin sijoitettavan pelastusveneen omavastuuosuuden. Alus nimetään Laivanvarustajan toiveen mukaan, ja sen nimeksi tuli AISKO-kastettu-kummina  Outi Vapaavuori.

Reijo Rautauoma on entinen stadilainen, nykyinen espoolainen.

– Pääkaupunkiseutulaisena haluan kohdentaa tukeni tämän vilkkaan veneilyalueen meripelastustoiminnan ylläpitämiseen, Rautauoma sanoo. – Toivon, että yrittäjät ja yhteisöt eri puolilla Suomea lähtisivät mukaan tukemaan toimintaa omalla alueellaan.

Reijo Rautauoma on vapaaehtoisen meripelastustoiminnan huomattava ja pitkäaikainen mesenaatti. Hänen panoksensa näkyy lähes kaikissa Seuran 2000-luvun merkittävissä hankkeissa. Rautauoman tuella on hankittu Helsingin Meripelastusyhdistyksen pelastusalus Rautauoma sekä yhdistyksen uusi laituri ja apuvene. Bågaskärin toimintakeskukseen Reijo Rautauoma on lahjoittanut Reijoksi kastetun yhteysveneen, ja hän on myös lunastanut keskuksesta nimikkohuoneen ja laituripaikan. Vuonna 2010 Rautauoma kutsuttiin Seuran kunniajäseneksi. Hyväntekeväisyysjärjestöjä ja apua tarvitsevia hankkeita riittää. Miksi Rautauoma on valinnut juuri Meripelastusseuran.

– Vapaaehtoinen meripelastus on mahtavaa toimintaa! Meripelastajat auttavat vesillä hätään joutuneita usein hyvin vaikeissa olosuhteissa pyyteettömästi ja ilman muuta palkkaa kuin auttamisen ilo. Vapaaehtoisia tarvitaan, ja heille täytyy hankkia tarkoituksenmukaiset työvälineet.

– Rahoittajan kannalta tärkeitä ovat myös tuettavan kohteen arvot, hyvä maine ja yhteiskunnallinen merkitys, Rautauoma jatkaa. – Meripelastusseuralla nämäkin asiat ovat kunnossa.

Reijo Rautauoma on sekä Meripelastusseuran että Helsingin Meripelastusyhdistyksen kunniajäsen.
Reijo Rautauoma ja aluksen kummi Jaana Pajunen PV5 Rautauoman
ohjaamossa vuonna 2008.

Vuoden 2008 lopulla Reijo Rautauoma perusti säätiön tukemaan itselleen tärkeää toimintaa. Reijo Rautauoman säätiön tarkoituksena on edistää ja tukea pelastustoiminnan, katastrofiavun ja logistiikka-alan kehittämistä, koulusta ja tutkimusta. Säätiö viettää kymmenvuotisjuhliaan tammikuussa 2019. Reijo Rautauoma on liikkunut merellä koko ikänsä.

– Isäni oli laivastoaseman johtaja, joten meri tuli tutuksi. Jo ihan pikkupoikana olin mukana myös sedän kalastajaveneessä pitkiä päiviä, Rautauoma kertoo.

– Varsinaiseen huviveneilyyn ei aika ole koskaan oikein riittänyt, vaikka on minulla ollut sekä purjevene että moottoriveneitä. Vapaaehtoiseen meripelastustoimintaan Rautauoma tutustui yhdellä harvoista veneilyreissuistaan.

– Näin ohi ajavan meripelastusaluksen ja ihmettelin, mitä SAR sen kyljessä tarkoittaa, hän muistelee.

– Otin asiasta selvää, ja pyyteetön pelastustoiminta teki vaikutuksen.

Pitkän uran liike- elämässä tehnyt Reijo Rautauoma kannustaa vapaaehtoisia meripelastajia tekemään toimintaansa aktiivisesti tunnetuksi – niin valtakunnallisesti kuin paikallisestikin.

– Yhdistysten pitäisi näkyä ja kuulua omalla paikkakunnallaan, olla aktiivinen osa yhteisöä, hän neuvoo.

– Kutsukaa paikallisia yrityksiä ja yhteisöjä sekä ihan tavallisia naapureitakin tutustumaan pelastusasemaan ja toimintaan.

Lopuksi Rautauoma heittää haasteen.

– Ryhdy sinäkin yhteyskuntavastuulliseksi laivanvarustajaksi!


Lue lisää Meripelastusseuran Laivanvarustaja-kampanjasta.