Sinustako laivanvarustaja? – Säätiö lähti mukaan

Uutiset Meripelastajalehdessä 3/2018 + 2019

Reijo Rautauoma lahjoittaa helmikuussa 2019 valmistuvan PV3-sarjan ensimmäisen, Helsinkiin sijoitettavan pelastusveneen omavastuuosuuden. Alus nimettiin Laivanvarustajan toiveen mukaan, ja sen nimeksi tuli AISKO-kastettu-kummina  Outi Vapaavuori.

Alus ollut nyt käytössä heinäkuun alusta 2019 lähtien ja pelastustehtäviä on hoidettu jo yli 50 kertaa.

Pääkaupunkiseutulaisena haluan kohdentaa tukeni tämän vilkkaan veneilyalueen meripelastustoiminnan ylläpitämiseen, Rautauoma sanoo. – Toivon, että yrittäjät ja yhteisöt eri puolilla Suomea lähtisivät mukaan tukemaan toimintaa omalla alueellaan.

Reijo Rautauoma on vapaaehtoisen meripelastustoiminnan huomattava ja pitkäaikainen mesenaatti. Hänen panoksensa näkyy lähes kaikissa Seuran 2000-luvun merkittävissä hankkeissa. Rautauoman tuella on hankittu Helsingin Meripelastusyhdistyksen pelastusalukset PV Rautauoma ja PV Aisko sekä yhdistyksen uusi laituri ja apuvene. Bågaskärin toimintakeskukseen Reijo Rautauoma on lahjoittanut Reijoksi kastetun yhteysveneen-uusi alus tilattu ja tulee käyttöön kesäkuussa 2020. Hän on myös lunastanut keskuksesta nimikkohuoneen ja laituripaikan.

Vuonna 2010 Rautauoma kutsuttiin Seuran kunniajäseneksi. Hyväntekeväisyysjärjestöjä ja apua tarvitsevia hankkeita riittää. Miksi Rautauoma on valinnut juuri Meripelastusseuran.

– Vapaaehtoinen meripelastus on mahtavaa toimintaa! Meripelastajat auttavat vesillä hätään joutuneita usein hyvin vaikeissa olosuhteissa pyyteettömästi ja ilman muuta palkkaa kuin auttamisen ilo. Vapaaehtoisia tarvitaan, ja heille täytyy hankkia tarkoituksenmukaiset työvälineet.

– Rahoittajan kannalta tärkeitä ovat myös tuettavan kohteen arvot, hyvä maine ja yhteiskunnallinen merkitys, Rautauoma jatkaa. – Meripelastusseuralla nämäkin asiat ovat kunnossa.

Reijo Rautauoma on sekä Meripelastusseuran että Helsingin Meripelastusyhdistyksen kunniajäsen.
Reijo Rautauoma ja aluksen kummi Jaana Pajunen PV5 Rautauoman
ohjaamossa vuonna 2008.

Vuoden 2008 lopulla Reijo Rautauoma perusti säätiön tukemaan itselleen tärkeää toimintaa. Reijo Rautauoman säätiön tarkoituksena on edistää ja tukea pelastustoiminnan, katastrofiavun ja logistiikka-alan kehittämistä, koulusta ja tutkimusta. Säätiö viettää kymmenvuotisjuhliaan tammikuussa 2019. työn merkeissä. Reijo Rautauoma on liikkunut merellä koko ikänsä. Isäni oli Helsingin laivastoaseman tekn.johtaja, joten meri tuli tutuksi varhain.. Pikkupoikana olin mukana myös ammattikalastaja setäni veneessä kesäisin Kemiön saaristossa pitkiä päiviä, Rautauoma kertoo.

– Varsinaiseen huviveneilyyn ei aika ole koskaan oikein riittänyt, vaikka on minulla ollut sekä purjevene että moottoriveneitä. Vapaaehtoiseen meripelastustoimintaan Rautauoma tutustui yhdellä harvoista veneilyreissuistaan.

– Näin ohi ajavan meripelastusaluksen ja ihmettelin, mitä SAR sen kyljessä tarkoittaa, hän muistelee.

– Otin asiasta selvää, ja pyyteetön pelastustoiminta teki vaikutuksen.

Pitkän uran liike- elämässä tehnyt Reijo Rautauoma kannustaa vapaaehtoisia meripelastajia tekemään toimintaansa aktiivisesti tunnetuksi – niin valtakunnallisesti kuin paikallisestikin.

– Yhdistysten pitäisi näkyä ja kuulua omalla paikkakunnallaan, olla aktiivinen osa yhteisöä, hän neuvoo. Näitä markkinointiajatuksia tukevaa materiaalia on toimitettu 3/2020 kaikille yhdistyksille.

– Kutsukaa paikallisia yrityksiä ja yhteisöjä sekä ihan tavallisia naapureitakin tutustumaan pelastusasemaan ja toimintaan.

Lopuksi Rautauoma heittää haasteen.

– Ryhdy sinäkin yhteyskuntavastuulliseksi laivanvarustajaksi!


Lue lisää Meripelastusseuran Laivanvarustaja-kampanjasta.

Tälle sivustolle on tulossa lähiaikoina lisää tietoa yhteistyöstämme SMPS:n kanssa.

Helsinki 22.1.2021